Αν δεν είσαι φαν των λαχανικών, τότε σίγουρα τα συγκεκριμένα αλμυρά muffins με μπρόκολο θα σου αλλάξουν την γνωμή!
Υλικά για 13 muffins:
- 900 γρ. Μπρόκολο
- 200 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
- 2-3 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 2 Αυγά, μεσαία
- Αλάτι και πιπέρι
- Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 150 γρ. mix Τυριών, τριμμένα
- 300 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. Μαγειρική σόδα
- 1 κ.σ. Μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε αλάτι και το μπρόκολο. Βράζουμε για 8-10 λεπτά.
- Σουρώνουμε το μπρόκολο και το βάζουμε απευθείας σε μπολ με νερό και πάγο για να κρυώσει. Κρατάμε τα 300 γρ. από το μπρόκολο και το ψιλοκόβουμε. Το υπόλοιπο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλη συνταγή.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τα τριμμένα τυριά και το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να δέσουν μεταξύ του.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και τα βάζουμε στο μπολ με το μπρόκολο. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το πρωτο μείγμα.
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να δέσει το μείγμα και συνεχίζουμε με τα χέρια μας.
- Σε μια φόρμα για muffin (χρησιμοποιήσαμε φόρμα σιλικόνης)
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα
Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό χαμηλό σε θερμίδες, αφού προσφέρει μόλις 34 θερμίδες ανά 100γρ, αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει βιταμίνη C, K, A, φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο.
Διατροφική ανάλυση ανά muffin:
- 107 θερμίδες
- 6,7 γρ. λιπαρών
- 6,6 γρ. υδατανθράκων
- 6,5 γρ. πρωτεϊνών