Έχεις δοκιμάσει ποτέ bagels; Πρόκειται γι’ αυτά τα αφράτα και πεντανόστιμα ψωμάκια που μπορείς να τα συνδυάσεις με διάφορα υλικά. Πάμε να σου δείξω πως να τα φτιάξεις στο σπίτι πολύ απλά!
Υλικά για 6 bagels:
- 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- Αλάτι (προαιρετικά)
- Για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. σουσάμι, λευκό
- 2 κ.σ. σουσάμι, μαύρο
- 1 κ.γλ. παπαρουνόσπορο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη νερό
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά) τυρί κρέμα καπνιστό σολομό
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το γιαούρτι με ένα κουτάλι και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
- Έπειτα, ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη.
- Στη συνέχεια, αποθηκεύουμε το ζυμάρι σε μια διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για να σφίξει, περίπου για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C στον αέρα και μετά από περίπου 30 λεπτά κόβουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια.
- Αρχικά, πλάθουμε κάθε κομμάτι της ζύμης σε ένα μπαλάκι και στη συνέχεια δημιουργούμε μια τρύπα στη μέση με το δάχτυλο μας, δίνοντας έτσι σχήμα στο bagel μας.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι και συνεχίζουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια.
- Προαιρετικά, πριν τα ψήσουμε μπορούμε να τα βρέξουμε με λίγο νερό και να τα τοποθετήσουμε σε ένα μπολ που θα περιέχει τα υλικά για το πασπάλισμα. Αφού τα πασπαλίσουμε και από τις δύο πλευρές, τα ψήνουμε στο φούρνο για 30’.
Ήξερες ότι οι σπόροι σουσαμιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για την υγεία; Το μαύρο σουσάμι περιέχει παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με το λευκό σουσάμι, αλλά είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη. Ακόμη οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν καλά λιπαρά, σίδηρο και ασβέστιο. Μπορείς να τους καταναλώσεις αλεσμένους, για παράδειγμα στο ταχίνι ή ακόμα και στο σουσαμέλαιο.
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα:
▪️189 θερμίδες
▪️4 γρ. λιπαρών
▪️29 γρ. υδατανθράκων
▪️8,6 γρ. πρωτεϊνών