Κεφτεδάκια μανιταριών

Μιας και η περίοδος της νηστείας πλησιάζει, ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να δοκιμάσουμε νέες συνταγές με βάση τα λαχανικά. Μια από αυτές είναι και τα κεφτεδάκια μανιταριών.
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
March 11, 2024

🛒Υλικά για 22 κεφτεδάκια (40-50γρ/τμχ):

  • 500γρ μανιτάρια
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
  • 3 κ,σ. ελαιόλαδο
  • 15γρ λιναρόσπορο αλεσμένο (σε 2 κ.σ. νερό) ή 1 αυγό
  • 170γρ αλεύρι σταρένιο 100% ολικής (ή αλεύρι βρώμης)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

👩🏻‍🍳Εκτέλεση

  1. Σε μούλτι χτυπάμε ένα ένα τα μανιτάρια, το καρότο και το κρεμμύδι και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Έπειτα, τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει.
  3. Πλάθετε 22 κεφτεδάκια (40-50γρ/τμχ), βάζετε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 30-40’ στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
  4. Μόλις βγουν από το φούρνο είναι ακόμα μαλακά, μην σας αγχώσει αυτό, θα τα αφήσετε να κρυώσουν και μετά θα τα καταναλώσετε.

✅Τα μανιτάρια συνήθως κατατάσσονται στην κατηγορία των λαχανικών, αλλά στην πραγματικότητα δεν ανήκουν ούτε στα φυτικά ούτε στα ζωικά προϊόντα, καθώς πρόκειται για ένα είδος μύκητα. Ακόμη, τα μανιτάρια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται εργοστερόλη, η οποία έχει παρόμοια δομή με την χοληστερόλη. Έτσι, η εργοστερόλη μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη D με την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, γι’αυτό και τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη D.

📊Διατροφική ανάλυση ανά κεφτεδάκι~40-50γρ:

  • 58 θερμίδες
  • 2,3 γρ. λιπαρών
  • 7,8 γρ. υδατανθράκων
  • 2,2 γρ. πρωτεϊνών

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το

Διατροφή και Ψυχολογία

Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ευεξία. Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχολογίας, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Διαβάστε το

Η επίδραση του άγχους στη διατροφική συμπεριφορά

Το άγχος είναι κάτι πολύ συχνό στη σύγχρονη ζωή και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους για παράδειγμα κάποιοι τρώνε πολύ περισσότερο και άλλοι χάνουν την όρεξή τους. Η διατροφή μας επηρεάζεται από συναισθηματικούς και φυσικούς παράγοντες. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία ή ακόμα και διατροφικές διαταραχές.
Διαβάστε το