🛒Υλικά για 22 κεφτεδάκια (40-50γρ/τμχ):
- 500γρ μανιτάρια
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
- 3 κ,σ. ελαιόλαδο
- 15γρ λιναρόσπορο αλεσμένο (σε 2 κ.σ. νερό) ή 1 αυγό
- 170γρ αλεύρι σταρένιο 100% ολικής (ή αλεύρι βρώμης)
- Αλάτι
- Πιπέρι
👩🏻🍳Εκτέλεση
- Σε μούλτι χτυπάμε ένα ένα τα μανιτάρια, το καρότο και το κρεμμύδι και το αφήνετε στην άκρη.
- Έπειτα, τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει.
- Πλάθετε 22 κεφτεδάκια (40-50γρ/τμχ), βάζετε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 30-40’ στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Μόλις βγουν από το φούρνο είναι ακόμα μαλακά, μην σας αγχώσει αυτό, θα τα αφήσετε να κρυώσουν και μετά θα τα καταναλώσετε.
✅Τα μανιτάρια συνήθως κατατάσσονται στην κατηγορία των λαχανικών, αλλά στην πραγματικότητα δεν ανήκουν ούτε στα φυτικά ούτε στα ζωικά προϊόντα, καθώς πρόκειται για ένα είδος μύκητα. Ακόμη, τα μανιτάρια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται εργοστερόλη, η οποία έχει παρόμοια δομή με την χοληστερόλη. Έτσι, η εργοστερόλη μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη D με την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, γι’αυτό και τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη D.
📊Διατροφική ανάλυση ανά κεφτεδάκι~40-50γρ:
- 58 θερμίδες
- 2,3 γρ. λιπαρών
- 7,8 γρ. υδατανθράκων
- 2,2 γρ. πρωτεϊνών