Σου αρέσουν οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές; Αυτές που μαγείρευαν οι μαμάδες μας το καλοκαίρι και μύριζε όλο σπίτι; Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κι εσύ να φτιάξεις μια από αυτές, σε πιο light και εύκολη εκδοχή, που μοιάζει με τα κλασικά “παπουτσάκια”.
Υλικά για 9 μερίδες:
- 2 μεγάλες και χοντρές μελιτζάνες
Υλικά για τη γέμιση του κρέατος :
- 200-250 γρ. κιμά
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 7-8 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
- Θυμάρι, πάπρικα
- 1/2 κ.γλ. πιπέρι
- Αλάτι
- 200 ml ζεστού νερού’
- 10 κ.σ. τριμμένο τυρί light
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις μελιτζάνες με μαχαίρι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου.
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τις μελιτζάνες πριν το ψήσιμο.
- Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
- Για τον κιμά, σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια, προσθέστε τον κιμά και μετά το ψιλοκομμένο σκόρδο και την πιπεριά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
- Μόλις είναι έτοιμες οι μελιτζάνες, τις βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε με ένα κουτάλι τον κιμά, καλύπτοντας την επιφάνεια της μελιτζάνας
- Πάνω από τον κιμά προσθέτουμε μια ακόμα φέτα μελιτζάνας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον κιμά.
- Στο τέλος, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί πάνω από τη τελευταία στρώση κιμά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που συναντάμε περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες και πρωταγωνιστεί σε πολλές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, όχι αδίκως, καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. ΕΙδικά οι μελιτζάνες, λόγω του μωβ χρώματος, είναι περισσότερο πλούσιες σε ανθοκυάνες και πολυφαινόλες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προλαμβάνουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες σχετίζονται με τη δημιουργία πολλών νοσημάτων.
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (1 κομμάτι=100γρ):
- 146 θερμίδες
- 6,7 γρ. λιπαρών
- 14 γρ. υδατανθράκων
- 9,6 γρ. πρωτεϊνών
Καλή όρεξη!