Οι φυτικές ίνες αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής και είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας, ειδικότερα σε αυτή των παιδιών διότι προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία τους.
Τι είναι όμως οι φυτικές ίνες;
Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατανθράκων που δεν πέπτονται από τον οργανισμό. Παρόλο που οι περισσότεροι υδατάνθρακες διασπώνται σε μόρια σακχάρου, δηλαδή γλυκόζη, οι φυτικές ίνες περνούν από το σώμα άπεπτες. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις διαλυτές, δηλαδή αυτές που διαλύονται στο νερό και τις αδιάλυτες αυτές που δεν διαλύονται στο νερό αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες αποτελούν πηγή ενέργειας για το μικροβίωμα του εντέρου, συμβάλλουν σημαντικά στη δυσκοιλιότητα και στη καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και λειτουργούν προληπτικά σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η φλεγμονώδης αρθρίτιδα και οι γαστρεντερικές διαταραχές.
Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να καταναλώνει το παιδί μου; Στη συνέχεια του άρθρου θα αναφερθούμε σε παγκόσμιες συστάσεις σχετικά με την προβλεπόμενη κατανάλωση φυτικών ινών.
Καλές πηγές φυτικών ινών είναι οι εξής:
Φρούτα: Μπανάνα, αχλάδι, ροδάκινο, μήλο, φράουλες, κεράσια, καρπούζι πεπόνι.
Λαχανικά: Μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι, πράσινα φασόλια.
Προϊόντα ολικής άλεσης: Πολύσπορο-μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης.
Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, φουντούκια, λιναρόσπορος, κουκουνάρι.
Πώς μπορούμε να εντάξουμε περισσότερο τις φυτικές ίνες στη διατροφή του παιδιού μας; Στη συνέχεια θα δούμε κάποια tips για το πως γίνεται να βάλουμε περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινότητα μας.
Συμπέρασμα
Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών στην παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κύριοι στόχοι της κατανάλωσης φυτικών ινών είναι η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και η υγιή ανάπτυξη των παιδιών.
Βιβλιογραφία
Hojsak, I., Benninga, M. A., Hauser, B., Kansu, A., Kelly, V. B., Stephen, A. M., Morais Lopez, A., Slavin, J., & Tuohy, K. (2022). Benefits of dietary fibre for children in health and disease. Archives of Disease in Childhood, 107(11), 973–979. https://doi.org/10.1136/archdischild-2021-323571
Management Board members, Executive Director, & Operational Management. (n.d.). European food safety authority. European Food Safety Authority. Retrieved August 20, 2024, from https://www.efsa.europa.eu/en
McKeown, N. M., Fahey, G. C., Jr, Slavin, J., & van der Kamp, J.-W. (2022). Fibre intake for optimal health: how can healthcare professionals support people to reach dietary recommendations? BMJ (Clinical Research Ed.), 378, e054370. https://doi.org/10.1136/bmj-2020-054370
Scientific advisory committee on nutrition (SACN). (2014, July 29). Gov.uk. https://www.gov.uk/government/groups/scientific-advisory-committee-on-nutrition