🛒Υλικά για 30 τορτίγιες:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 φλιτζάνια αλεύρι λευκό
- 50ml (~1/24 κούπας ελαιόλαδο)
- 1κ.σ μπέικιν πάουντερ
- 1-2 φλιτζάνια βραστό νερό
👩🏻🍳Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι ολικής άλεσης, το λευκό αλεύρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το μίξερ.
- Έπειτα, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι και το 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Ανακατεύουμε με γάντζο (μίξερ) και ανάλογα με την σύσταση της ζύμης, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και 1 ακόμη φλιτζάνι βραστό νερό.
- Μόλις δημιουργηθεί το ζυμάρι, το πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και το τυλίγουμε σε μια μεμβράνη για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
- Το αφήνουμε στην μεμβράνη να ξεκουραστεί για 10’.
- Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, πλάθουμε μπαλάκια των 30γρ και το αλευρώνουμε και από τις δύο πλευρές.
- Έπειτα, ανοίγουμε το ζυμάρι με βέργα ή πλάστη μέχρι να δημιουργηθεί μια λεπτή στρώση ζύμης. Αν κολλάει η ζύμη πάνω στον πλάστη/βέργα τότε προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Αφού ανοίξουμε την ζύμη, για να αποκτήσει ένα στρογγυλό σχήμα τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν γύρω γύρω.
- Στη συνέχεια ψήνουμε τις τορτίγιες σε ένα τηγάνι ή κρεπιέρα. Μόλις παρατηρήσουμε να αρχίσει να φουσκώνει η ζύμη και να δημιουργούνται φυσαλίδες, αναποδογυρίζουμε την τορτίγια από την άλλη πλευρά.
- Τέλος, μπορείτε να τυλίξετε τις τορτίγιες με μια πετσέτα ή να τις αποθηκεύσετε σε ένα τάπερ για να διατηρήσουν την υγρασία τους.
https://www.youtube.com/watch?v=T-n6e92mdHk&t=121s
✅Οι συγκεκριμένες τορτίγιες ολικής αλέσεως προσδίδουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σου, λόγω του αλευριού ολικής αλέσεως, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλές σε θερμίδες. Επομένως, αποτελούν μια ιδανική επιλογή στην προσπάθεια σου για απώλεια βάρους. Μπορείς να τις καταναλώσεις είτε αλμυρές π.χ. τορτίγια με 1 φέτα τυρί light, 2 κ.γλ. τυρί κρέμα και λαχανικά επιλογής, είτε γλυκές π.χ. τορτίγια με 2 κ.γλ. ταχίνι/φυστικοβούτυρο, 1 φρούτο εποχής και κανέλα.
📊Διατροφική ανάλυση ανα τορτίγια~30γρ:
- 45 θερμίδες
- 1,7 γρ. λιπαρών
- 6,2 γρ. υδατανθράκων
- 1,1 γρ. πρωτεϊνών