Τι είναι;
Σύμφωνα με το FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) οι βιώσιμες δίαιτες είναι οι δίαιτες με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συμβάλλουν στην επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια αλλά και στην υγιεινή ζωή για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Οι βιώσιμες δίαιτες προστατεύουν και σέβονται τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, είναι πολιτισμικά αποδεκτές, προσβάσιμες, οικονομικά δίκαιες και προσιτές, διατροφικά επαρκείς, ασφαλείς και υγιεινές, ενώ βελτιστοποιούν τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους.
Γενικότερα, βιώσιμη διατροφή είναι ένα διατροφικό μοντέλο που υποστηρίζει την υγεία κατά βάση του ανθρώπου και του πλανήτη. Περιλαμβάνονται πρακτικές που συμβάλλουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, με κύριο στόχο την εξασφάλιση της διατροφικής αξίας των τροφίμων.
Οι αρχές της βιώσιμης διατροφής περιλαμβάνουν:
Οφέλη
Η υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής έχει πολλά οφέλη, όπως:
Μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Παράγονται λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) άρα μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.
Προώθηση της βιοποικιλότητας: Έχει ως αποτέλεσμα να υποστηρίζεται η καλλιέργεια ποικίλων φυτών και η αναπαραγωγή διαφόρων ζωικών ειδών.
Οφέλη για την υγεία: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως βελτιώνει την υγεία.
Οικονομική βιωσιμότητα: Είναι πολύ σημαντικό πως η στήριξη των τοπικών παραγωγών ενισχύει τις τοπικές οικονομίες και κοινότητες.
Συμπέρασμα
Η βιώσιμη διατροφή μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την ευημερία του ανθρώπου εάν ακολουθηθούν αυτές τις τακτικές. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως η υιοθέτηση της βιώσιμης διατροφής συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για τις επόμενες γενιές.
Βιβλιογραφία
Armitage, C. (2020). Sustainable nutrition. Nature, 588(7837), S53–S53. https://doi.org/10.1038/d41586-020-03442-7
Home. (n.d.). FAOHome. Retrieved September 3, 2024, from https://www.fao.org/home/en/
Home page. (2021, May 10). Sustainable Nutrition Scientific Board. https://sustainablenutrition-sb.com
Vassilopoulou, E. (2023). Special issue “sustainable nutrition—healthy people.” Nutrients, 15(14), 3199. https://doi.org/10.3390/nu15143199