Μια ματιά στη χορτοφαγική διατροφή

Η χορτοφαγία δεν είναι απλώς μια διατροφική επιλογή, είναι ένας τρόπος ζωής που αγκαλιάζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Είτε για λόγους υγείας, ηθικής, περιβαλλοντικής ευαισθησίας είτε ακόμα και θρησκευτικών πεποιθήσεων, η χορτοφαγία προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο από μια αλλαγή στο πιάτο μας.
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
October 18, 2024

Ποιές μορφές χορτοφαγίας υπάρχουν;

Η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι μια ενιαία προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι, ανάλογα με το τι επιλέγει να τρώει ή να αποφεύγει κάποιος:

  1. Λακτο-ωο-χορτοφάγοι: Αυτοί οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά. Είναι ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή χορτοφαγίας.
  2. Λακτο-χορτοφάγοι: Αποφεύγουν το κρέας και τα αυγά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί και γάλα.
  3. Ωο-χορτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά τρώνε αυγά.
  4. Βίγκαν (Vegan): Αυτή είναι η πιο αυστηρή μορφή χορτοφαγίας, στην οποία αποφεύγουν όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι.
  5. Πεσκατοριανισμός: Αν και δεν θεωρείται πλήρης χορτοφαγία, αυτοί που την ακολουθούν τρώνε ψάρια αλλά αποφεύγουν τα άλλα είδη κρέατος.

Ποιά είναι τα οφέλη;

  • Η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας. Η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Συνεπώς, αυτό συνδέεται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι εμφανίζουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι η χορτοφαγία μπορεί να είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Επιπλέον, άτομα που επιλέγουν χορτοφαγική δίαιτα παρουσιάζουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν πιο παραδοσιακές δίαιτες.
  • Όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χορτοφαγική διατροφή έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση των καρδιομεταβολικών δεικτών, όπως είναι η πίεση του αίματος, η χοληστερόλη και το λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, η χορτοφαγία σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, ενώ οι χορτοφάγοι εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο.
  • Για τον διαβήτη τύπου 2, οι χορτοφαγικές δίαιτες που επικεντρώνονται στην κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και να βοηθούν στη διαχείριση του γλυκαιμικού ελέγχου σε διαβητικούς ασθενείς.
  • Σχετικά με τον καρκίνο, οι χορτοφάγοι, ιδιαίτερα οι vegans, φαίνεται να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθων όγκων, κυρίως στον γαστρεντερικό σωλήνα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η συχνή κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Αυτή η προστατευτική δράση των χορτοφαγικών διαιτών πιθανότατα οφείλεται στην ποικιλία των φυτοχημικών ουσιών που περιέχονται στις φυτικές τροφές, καθώς και στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Παρά τα οφέλη, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να παρουσιάσει κάποιες προκλήσεις:

Ασβέστιο: Αν έχετε αποκλείσει τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας, όπως συμβαίνει με τους vegans ή τους ωο-χορτοφάγους, η πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να είναι χαμηλότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα των 1300 mg ημερησίως. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές φυτικές πηγές ασβεστίου, όπως η σόγια και τα παράγωγά της (π.χ. τόφου), τα όσπρια, οι ξηροί καρποί (όπως τα αμύγδαλα), οι σπόροι (π.χ. το ταχίνι), δημητριακά,καθώς και λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο. Άλλη επιλογή είναι η κατανάλωση εμπλουτισμένων προϊόντων, όπως φυτικά γάλατα με πρόσθετο ασβέστιο.

Η απορρόφηση του ασβεστίου μπορεί να μειωθεί εάν καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, όπως το σπανάκι, μαζί με τροφές που περιέχουν ασβέστιο, καθώς τα οξαλικά οξέα συνδέονται με το ασβέστιο και περιορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητά του. Αντίθετα, λαχανικά με χαμηλότερα επίπεδα οξαλικών, όπως οι λαχανίδες, επιτρέπουν καλύτερη απορρόφηση.

Βιταμίνη D: Η έκθεση στον ήλιο είναι η βασική πηγή της βιταμίνης D. Χορτοφάγοι και vegans μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτής της βιταμίνης, επειδή πέρα από την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τον ήλιο, σημαντικές ποσότητες μπορούμε να λάβουμε και από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως τα αυγά, τα ψάρια και το συκώτι. Για αυτό, προτείνεται η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων ή η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα και είναι δύσκολο να καλυφθεί μόνο μέσω φυτικών τροφών, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποια φύκια και ζυμωμένα προϊόντα. Οι αυστηροί χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα εμπλουτισμένα με Β12 ή να λαμβάνουν συμπληρώματα για να αποφύγουν την ανεπάρκεια, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως αναιμία και νευρολογικά προβλήματα.

Πρωτεΐνη: Μπορείτε να καλύψετε τις πρωτεϊνικές σας ανάγκες με φυτικές πηγές, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Αν και οι φυτικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ο σωστός συνδυασμός τροφίμων (π.χ. όσπρια με δημητριακά) μπορεί να παρέχει μια πλήρη και επαρκή πηγή πρωτεΐνης.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, είναι περιορισμένα ή δεν υπάρχουν καθόλου στις φυτικές διατροφές. Αν και το σώμα μπορεί να συνθέσει κάποια ωμέγα-3 από φυτικά τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, η μετατροπή αυτή είναι χαμηλή. Για άτομα με αυξημένες ανάγκες, όπως έγκυες γυναίκες, συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων.

Σίδηρος: Ο μη αιμικός σίδηρος απορροφάται λιγότερο αποτελεσματικά από τον ζωικό. Μπορείτε να βελτιώσετε την απορρόφηση συνδυάζοντας πλούσιες σε σίδηρο τροφές με πηγές βιταμίνης C (όπως λεμόνι ή πιπεριές) και αποφεύγοντας ταυτόχρονη κατανάλωση ασβεστίου, το οποίο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Ψευδάργυρος: Η πρόσληψη ψευδαργύρου στους χορτοφάγους είναι συγκρίσιμη με εκείνη των μη χορτοφάγων, αν και το φυτικό οξύ στις φυτικές τροφές μπορεί να εμποδίσει την απορρόφησή του. Η βιοδιαθεσιμότητα μπορεί να βελτιωθεί με το μούλιασμα των ξηρών καρπών και των σπόρων.

Ιώδιο: Τα αυστηρά χορτοφαγικά διατροφικά σχήματα μπορεί να είναι φτωχά σε ιώδιο, το οποίο βρίσκεται κυρίως σε θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να αποφύγετε την έλλειψη, συνιστάται η χρήση ιωδιούχου αλατιού ή η κατανάλωση φυκιών, τα οποία περιέχουν ιώδιο.

Χορτοφαγία και Οικολογία

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χορτοφαγικής διατροφής είναι η θετική της επίδραση στο περιβάλλον. Η παραγωγή κρέατος καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού αλλά και ενέργειας ενώ ταυτόχρονα παράγει μεγάλες ποσότητες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι φυτικές διατροφές είναι πολύ πιο βιώσιμες, καθιστώντας τη χορτοφαγία έναν σημαντικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μια Προσωπική Απόφαση

Για πολλούς, η χορτοφαγία είναι μια βαθιά προσωπική επιλογή που αντικατοπτρίζει τις αξίες τους. Άλλοι την βλέπουν ως τρόπο για να βελτιώσουν την υγεία τους ή να μειώσουν το αποτύπωμα τους στον πλανήτη. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους, αλλά σε κάθε περίπτωση, η χορτοφαγία αποτελεί μια συνειδητή επιλογή που επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν σε αρμονία με τη φύση και τα ζώα.

Τελικά, η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι μόνο τι τρώμε, αλλά και πώς επιλέγουμε να ζήσουμε.

Βιβλιογραφία 

Fehér, A., Gazdecki, M., Véha, M., Szakály, M., & Szakály, Z. (2020). A comprehensive review of the benefits of and the barriers to the switch to a plant-based diet. Sustainability, 12(10), 4136. https://doi.org/10.3390/su12104136

Lea, E. J., Crawford, D., & Worsley, A. (2006). Public views of the benefits and barriers to the consumption of a plant-based diet. European Journal of Clinical Nutrition, 60(7), 828–837. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602387

Website, N. H. S. (2023, February 10). The vegan diet. Nhs.uk. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/the-vegan-diet/

(N.d.). Nih.gov. Retrieved October 17, 2024, from https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10027313/f

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Τορτίγια με μοτσαρέλα και πέστο ντοματίνια

Αν σου αρέσει το πέστο πάμε να σου δείξω έναν ωραίο συνδυασμό που μπορείς να επιλέξεις για τη τορτίγια σου.
Διαβάστε το

Γρήγορα bagels με 2 υλικά

Έχεις δοκιμάσει ποτέ bagels; Πρόκειται γι’ αυτά τα αφράτα και πεντανόστιμα ψωμάκια που μπορείς να τα συνδυάσεις με διάφορα υλικά. Πάμε να σου δείξω πως να τα φτιάξεις στο σπίτι πολύ απλά!
Διαβάστε το

Ενσυνείδητη Διατροφή

Η ενσυνείδητη διατροφή αναφέρεται στην ενσυνειδητότητα που εφαρμόζεται στο φαγητό και στο ότι είμαστε παρόντες, συμμετέχοντας στην κατανάλωση τροφής. Εστιάζει στη διαδικασία, δηλαδή όχι μόνο στην στιγμή που καταναλώνουμε το φαγητό, αλλά και σε αυτά που προηγούνται και ακολουθούν. Αποτελεί μια μέθοδο εκμάθησης για το πως να τρώμε ισορροπημένα και να έχουμε καλύτερο έλεγχο στο φαγητό. Τρώμε συνειδητά σημαίνει τρώμε αργά, με επίγνωση και ακούμε το σώμα μας για να αναγνωρίσουμε τα σημάδια κορεσμού.
Διαβάστε το