Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
April 11, 2025

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;

Η απάντηση είναι όχι. Πάμε αρχικά να δούμε την έννοια κάποιων όρων.

Ως τροφική υπερευαισθησία ορίζεται οποιαδήποτε μη φυσιολογική αντίδραση στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων. 

Ποια είναι η διαφορά τροφικής αλλεργίας με τροφική δυσανεξία;

Η τροφική αλλεργία είναι μια αντίδραση που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα (άμυνα του οργανισμού έναντι ξένων σωμάτων). 

Αντίθετα, στην τροφική δυσανεξία δεν υπάρχει συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχουν πολλοί τύποι τροφικής δυσανεξίας. Οι αντιδράσεις συχνά εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και μπορεί να είναι διαφορετικές για τον καθένα. Η έναρξη των αντιδράσεων μπορεί να είναι άμεση ή καθυστερημένη. Κάποια παραδείγματα τροφικών δυσανεξιών είναι: δυσανεξία στην γλουτένη, δυσανεξία στην λακτόζη, δυσανεξία στην ισταμίνη κ.ά.

Η θεωρία πίσω από τα τεστ δυσανεξίας είναι πως ο οργανισμός μας δεν μπορεί να μεταβολίσει ορισμένα τρόφιμα τα οποία ευθύνονται για την αύξηση του βάρους μας, και πως το πρόβλημα θα λυθεί αν απλώς αφαιρέσουμε τα συγκεκριμένα τρόφιμα από τη διατροφή μας. 

Τι τεστ χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση τροφικών αλλεργιών και δυσανεξιών;

Παραδοσιακές αλλεργιολογικές εξετάσεις

Βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και πραγματοποιούνται από επαγγελματίες υγείας.

  1. Δοκιμασία νυγμού του δέρματος

Μια μικρή ποσότητα του αλλεργιογόνου (πρωτεΐνη που υποπτευόμαστε ότι προκαλεί αλλεργία) τοποθετείται στο δέρμα και στη συνέχεια τσιμπιέται. Εάν εμφανιστεί μικρό πρήξιμο ή «βλατίδα», σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό, μπορεί να διαγνωστεί τροφική αλλεργία μεσολαβούμενη από IgE. Η δοκιμασία γίνεται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

  1. Εξετάσεις αίματος

Η εξέταση IgE μετρά την ποσότητα των αντισωμάτων IgE στο αίμα για μια συγκεκριμένη τροφή (RAST test). Τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό, μπορούν να οδηγήσουν σε διάγνωση. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν παρόμοια εξέταση (MAST test), αλλά η διάγνωση χωρίς πλήρες ιατρικό ιστορικό είναι δύσκολη.

  1. Δοκιμές τροφικής πρόκλησης

Ξεκινώντας με μικρή ποσότητα, λαμβάνετε από το στόμα την ύποπτη τροφή. Ο  γιατρός αυξάνει σταδιακά την ποσότητα και παρατηρεί εάν υπάρχουν συμπτώματα. Μπορεί να γνωρίζετε ή όχι ποια τροφή καταναλώνετε (τυφλή δοκιμή). Πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη με κατάλληλες υποδομές.

  1. Αποκλεισμός και επανεισαγωγή τροφών

Αποφεύγετε την ύποπτη τροφή για κάποιο διάστημα και παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας. Αν βελτιωθούν και στη συνέχεια επιστρέψουν μετά την επανεισαγωγή, αυτό υποδηλώνει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη τροφή. Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και καλό είναι να γίνεται υπό την επίβλεψη διαιτολόγου, ειδικά για παιδιά. Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική κατά την περίοδο της δοκιμής.

Υπάρχουν και πολλές εμπορικές δοκιμές που υποστηρίζουν ότι διαγιγνώσκουν τροφικές υπερευαισθησίες. Πρέπει να τις αποφεύγετε, καθώς δεν βασίζονται στην επιστήμη και μπορεί να είναι επιβλαβείς όταν εξαιρούνται πολλές τροφές χωρίς λόγο ή χωρίς καθοδήγηση.

Εναλλακτικές δοκιμές δυσανεξίας

Περιλαμβάνουν τεστ όπως η μέτρηση IgG αντισωμάτων, η κινησιολογία, η ανάλυση μαλλιών, το τεστ παλμών και η δοκιμή πρόκλησης-εξουδετέρωσης. Όλες αυτές οι μέθοδοι δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και δεν θεωρούνται αξιόπιστες για τη διάγνωση τροφικών δυσανεξιών. Συχνά βασίζονται σε θεωρίες χωρίς αποδείξεις και μπορεί να οδηγήσουν σε παραπλανητικά ή και επικίνδυνα συμπεράσματα.

Είναι τα τεστ δυσανεξίας έγκυρα;

Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να συνδέει οποιαδήποτε τροφική υπερευαισθησία με την παχυσαρκία!

Είναι διαφορετικό ένα τρόφιμο να μας προκαλεί πρήξιμο, φούσκωμα, αδυναμία ή δυσφορία, και άλλο ότι δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος εάν δεν βγάλουμε το συγκεκριμένο τρόφιμο από την διατροφή μας.

Είναι τα τεστ δυσανεξίας επικίνδυνα;

Τα τεστ δυσανεξίας μπορεί να μας οδηγήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων τροφίμων, πράγμα που μπορεί να μας οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών. 

Συμπερασματικά, κάνοντας ένα τεστ δυσανεξίας, δεν θα πάρουμε έγκυρη πληροφορία για το αν έχουμε κάποια τροφική υπερευαισθησία, και τέτοια τεστ πρέπει να αποφεύγονται, καθώς δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Ο καλύτερος τρόπος να χάσουμε βάρος είναι να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις ανάγκες μας, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα.

  • British Dietetic Association. (n.d.). Food allergy and food intolerance. https://www.bda.uk.com/resource/food-allergy-food-intolerance.html
  • British Dietetic Association. (n.d.). Food allergy and food intolerance testing. https://www.bda.uk.com/resource/food-allergy-intolerance-testing.html
  • Gargano, D., Appanna, R., Santonicola, A., De Bartolomeis, F., Stellato, C., Cianferoni, A., Casolaro, V., & Iovino, P. (2021). Food allergy and intolerance: A narrative review on nutritional concerns. Nutrients, 13(5), 1638. https://doi.org/10.3390/nu13051638
  • Zingone, F., Bertin, L., Maniero, D., Palo, M., Lorenzon, G., Barberio, B., Ciacci, C., & Savarino, E. V. (2023). Myths and facts about food intolerance: A narrative review. Nutrients, 15(23), 4969. https://doi.org/10.3390/nu15234969
  • Endodiabetes.gr. (n.d.). Τεστ δυσανεξίας. https://endodiabetes.gr/index.php/nutrition/166-test-disanexias
  • Εβδομαδιαίο newsletter
    Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

    Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

    Διαβάστε επίσης

    Διατροφή και Ψυχολογία

    Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ευεξία. Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχολογίας, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
    Διαβάστε το

    Η επίδραση του άγχους στη διατροφική συμπεριφορά

    Το άγχος είναι κάτι πολύ συχνό στη σύγχρονη ζωή και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους για παράδειγμα κάποιοι τρώνε πολύ περισσότερο και άλλοι χάνουν την όρεξή τους. Η διατροφή μας επηρεάζεται από συναισθηματικούς και φυσικούς παράγοντες. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία ή ακόμα και διατροφικές διαταραχές.
    Διαβάστε το

    Τι είναι οι Διατροφικές Διαταραχές;

    Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχικές καταστάσεις που σχετίζονται με συμπεριφορές και στάσεις απέναντι στο φαγητό, το σώμα και την εικόνα του σώματος. Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές είναι η ανορεξία, η βουλιμία και η διαταραχή υπερφαγίας. Κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.
    Διαβάστε το