8 υγιεινές προτάσεις για το σχολείο

7+1 επιλογές για να έχουν τα παιδιά τα πιο νόστιμα,υγιεινά και θρεπτικά σνακ στο σχολείο!
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
October 4, 2024

Σιγά-σιγά το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και έρχεται η στιγμή που οι μικροί μας φίλοι επιστρέφουν στα θρανία! Είναι πολύ σημαντικό  με τη νέα χρονιά να θέσουμε νέες βάσεις στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, με πιο υγιεινές επιλογές, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται στο σχολείο. 

Γενικότερα τα σνακ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά στη διαχείριση της πείνας μεταξύ των κύριων γευμάτων. Ωστόσο, συνήθως όταν σκεφτόμαστε κάποιο σνακ, το μυαλό μας πηγαίνει στους απλούς υδατάνθρακες όπως τα πατατάκια ή τα μπισκότα. 

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να καταναλώνουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών τα οποία μπορούν να τα πάρουν μέσα από τα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς με κύριο στόχο τη σωστή ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο από τα κύρια γεύματα αλλά και από τα σνακ! 

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε 8 υγιεινά σνακ που μπορούν να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους είτε στο σχολείο είτε σε κάποια δραστηριότητα! 

  1. Φρούτα: τα φρέσκα φρούτα είναι πάντα μια εξαιρετική και υγιεινή επιλογή για μικρούς και μεγάλους. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε εύκολα σε κάποιο ταπεράκι για να τα καταναλώσουν τα παιδιά οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα. Ακόμη μπορούμε να τα κόψουμε σε μικρά κυβάκια ή να τα συνοδεύσουμε με κάποιο γιαούρτι για πιο εύκολη κατανάλωση.
  2. Σπιτικές μπάρες δημητριακών: Μπορούμε  να φτιάξουμε μαζί με το παιδί μπάρες στο σπίτι με μέλι, βρώμα, ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα συντηρητικά. 
  3. Σπιτικά smoothies: Τα smoothies είναι ένα πολύ θρεπτικό σνακ και μπορεί να κρατήσει  τους μικρούς μας φίλους χορτάτους για αρκετές ώρες.
  4. Κρακεράκια ολικής με τυρί: Ένα εύκολο και αρκετά χορταστικό σνακ για όλες τι ώρες. Η πρωτεΐνη που περιέχεται στο τυρί προκαλεί μεγαλύτερη διάρκειας κορεσμό.
  5. Λαχανικά με ντιπ: Καρότα, αγγούρια, ντοματίνια, και πιπεριές μπορούν να συνδυαστούν με ντιπ από σπιτικό χούμους  για ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ.
  6. Ρυζογκοφρέτες με φυστικοβούτυρο: Μια απλή στρώση φυστικοβούτυρο πάνω σε λίγες ρυζογκοφρέτες αποτελεί μια ιδανική λύση για το σχολείο.
  7. Κρέπες ολικής άλεσης: Φτιάξτε κρέπες με αλεύρι ολικής άλεσης και γεμίστε τις με φυστικοβούτυρο και μπανάνα ή με τυρί και φρέσκια ντομάτα.
  8. Σουβλάκια φρούτων και τυριού: Φτιάξτε σουβλάκια με κύβους φρούτων (όπως καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι) και τυρί. Είναι διασκεδαστικά και χορταστικά.

Συμπέρασμα

Τα σνακ δεν πρέπει μόνο να είναι θρεπτικά, αλλά και γευστικά, έτσι ώστε τα παιδιά να τα απολαμβάνουν και να τα επιλέγουν με ευχαρίστηση. Με τη σωστή επιλογή υγιεινών σνακ, μπορούμε να ενθαρρύνουμε καλές διατροφικές συνήθειες που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το

Διατροφή και Ψυχολογία

Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ευεξία. Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχολογίας, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Διαβάστε το

Η επίδραση του άγχους στη διατροφική συμπεριφορά

Το άγχος είναι κάτι πολύ συχνό στη σύγχρονη ζωή και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους για παράδειγμα κάποιοι τρώνε πολύ περισσότερο και άλλοι χάνουν την όρεξή τους. Η διατροφή μας επηρεάζεται από συναισθηματικούς και φυσικούς παράγοντες. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία ή ακόμα και διατροφικές διαταραχές.
Διαβάστε το