Τι είναι;
Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs) μπορούν να οριστούν ως οι οργανισμοί (δηλαδή φυτά, ζώα ή και μικροοργανισμοί) στα οποία το γενετικό υλικό (DNA) έχει τροποποιηθεί με τρόπο μη φυσιολογικό (όχι μέσω ζευγαρώματος ή/και φυσικού ανασυνδυασμού). Πιο συγκεκριμένα επιτρέπεται η μεταφορά επιλεγμένων γονιδίων από έναν οργανισμό σε έναν άλλο που μπορεί να μην είναι συγγενικά είδη. Τα τρόφιμα που παράγονται με αυτό το τρόπο ονομάζονται γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Αυτός ο τρόπος αποκαλείται ως «γενετική μηχανική».
Κύριοι στόχοι
Βασικός στόχος της ανάπτυξης φυτών και κατά επέκταση τροφίμων που βασίζονται σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι η βελτίωση προστασίας των καλλιεργειών από έντομα, ιούς και ζιζανιοκτόνα. Ακόμη, συμβάλλουν στην αύξηση της απόδοση των καλλιεργειών, υπάρχει μειωμένο κόστος παραγωγής λόγω της ανθεκτικότητας στους μικροοργανισμούς, αρά και λιγότερα χρήματα για αγορά φαρμάκων. Τέλος, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνοντας την απώλεια κατά τη συγκομιδή και αποθήκευση.
Είναι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ασφαλή για πώληση;
Σύμφωνα με τον FDA (Food and Drug Administration) τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ελέγχονται ενδελεχώς πριν πωληθούν στον καταναλωτή. Επομένως, δεν σας επηρεάζουν διαφορετικά από ότι τα μη τροποποιημένα τρόφιμα.
Επηρεάζουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα την υγεία μου;
Είναι εξίσου ασφαλή για κατανάλωση όπως και τα αντίστοιχα μη γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Φυτά έχουν τροποποιηθεί με σκοπό να βελτιώσουν τη θρεπτική τους αξία. Ένα παράδειγμα είναι η αντικατάσταση των ελαίων σόγιας που περιέχουν trans.
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα προκαλούν αλλεργίες;
Σύμφωνα με τον FDA (Food and Drug Administration) δεν προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις, λόγω ότι είναι αρκετά αυστηρά τα μέτρα για την έγκρισή τους.
Υπάρχουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν τεκμηριωθεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις.
Συμπέρασμα
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα με σημαντικές προοπτικές και προκλήσεις. Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία όταν τα καταναλώνουμε. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα για να διασφαλιστεί ότι η χρήση τους θα είναι ασφαλής και ωφέλιμη για όλους.
Βιβλιογραφία
Eriksson, D., Custers, R., Edvardsson Björnberg, K., Hansson, S. O., Purnhagen, K., Qaim, M., Romeis, J., Schiemann, J., Schleissing, S., Tosun, J., & Visser, R. G. F. (2020). Options to reform the European union legislation on GMOs: Risk governance. Trends in Biotechnology, 38(4), 349–351. https://doi.org/10.1016/j.tibtech.2019.12.016
Food, genetically modified. (n.d.). Who.int. Retrieved August 25, 2024, from https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/food-genetically-modified
Genetically modified organisms. (n.d.). Food Safety. Retrieved August 25, 2024, from https://food.ec.europa.eu/plants/genetically-modified-organisms_en
Management Board members, Executive Director, & Operational Management. (2024, January 25). GMO. European Food Safety Authority. https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/gmo
(N.d.). Fda.gov. Retrieved August 25, 2024, from https://www.fda.gov/food/agricultural-biotechnology/gmo-crops-animal-food-and-beyond