Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης νοσημάτων που σχετίζονται με το έντερο. Μια από αυτές τις κατηγορίες είναι και τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι ισχύει για τα συγκεκριμένα νοσήματα και πως αντιμετωπίζονται.
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
November 22, 2023

Τι είναι τα ΙΦΝΕ;

Πρόκειται για δύο νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος: την Ελκώδη Κολίτιδα (ΕΚ) και τη Νόσο του Crohn (ΝΚ). Ονομάζονται φλεγμονώδη λόγω της εκτεταμένης φλεγμονής που προκαλούν στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα συμπτώματα είναι περίπου ίδια και στις δύο περιπτώσεις και περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό και απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο νοσημάτων.

Αρχικά, η ΕΚ προσβάλλει μόνο το παχύ έντερο και τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι αίμα στα κόπρανα, έντονο πόνο και διάρροια. Από την άλλη, η ΝΚ μπορεί να προσβάλλει όλα τα τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι το ορθό, αλλά εντοπίζεται συχνότερα στο λεπτό έντερο και σε κάποια τμήματα του παχέος εντέρου. Για τον λόγο αυτό, οι ασθενείς με ΝΚ εμφανίζονται πολλές φορές υποσιτισμένοι, καθώς στο λεπτό έντερο γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι (1,3%) του πληθυσμού των ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με ΙΦΝΕ, ενώ τα δεδομένα από Ευρώπη δειχνουν παρόμοια αποτελέσματα.

Ποιά είναι η αιτιολογία των ΙΦΝΕ;

Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα για την ακριβή αιτιολογία των ΙΦΝΕ. Ωστόσο, πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 200 διαφορετικά γονίδια που προδιαθέτουν στην εμφάνιση των ΙΦΝΕ. Ωστόσο, το ότι κάποιος “κουβαλάει” αυτά τα γονίδια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσει και τη νόσο. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η χρήση φαρμάκων, π.χ.τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα αντισυλληπτικά. Όλα αυτά μπορεί να διαταράξουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να οδηγήσουν στη δημιουργία φλεγμονής ως ανοσολογική απόκριση.

Πώς γίνεται η διάγνωση των ΙΦΝΕ;

Το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα, το οικογενειακό ιστορικό ΙΦΝΕ, λοιμώξεις, φάρμακα κ.α. Η τελική διάγνωση γίνεται μέσω εκσυγχρονισμένου ιατρικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει ακτινογραφία του γαστρεντερικού συστήματος, κολονοσκόπηση ή ειλεο-κολονοσκόπηση και δειγματοληψία γαστρεντερικού σωλήνα. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν και συμπτώματα από το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα η ενδοσκόπηση εφαρμόζεται και εκεί. 

Πώς θεραπεύονται τα ΙΦΝΕ;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο ή χειρουργείο που μπορεί να εξαφανίσει τα δύο αυτά νοσήματα. Τα ΙΦΝΕ γενικά χαρακτηρίζονται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Σκοπός της θεραπείας στις περιπτώσεις έξαρσης είναι η ύφεση των συμπτωμάτων και η μακροχρόνια διατήρηση της.

Η επιλογή της φαρμακευτική αγωγής εξαρτάται από τον βαθμό σοβαρότητας της νόσου και από τις προτιμήσεις του ασθενή. Ανάλογα με το κλινικό περιστατικό μπορεί να χρειαστεί κάποιος συνδυασμός φαρμακευτικών ουσιών. Κατά κύριο λόγο υπάρχουν 4 μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων: τα αντιφλεγμονώδη (ειδικά σαλυκιλικά), τα κορτικοειδή, τα ανοσοκατασταλτικά και τα αντιβιοτικά. Όταν υπάρχουν έντονα συμπτώματα συνήθως εφαρμόζεται η λεγόμενη συμπτωματική φαρμακευτική υποστήριξη (δηλαδή αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων). Ωστόσο, η χορήγηση φαρμάκων μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως, κεφαλαλγία, δερματικά εξανθήματα, ναυτία, λοιμώξεις κ.α. Σε περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, το χειρουργείο είναι αναπόφευκτο. Φυσικά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το ιστορικό του ασθενή, καθώς και η πρόγνωση των νοσημάτων.

Στη θεραπεία των ΙΦΝΕ συμπεριλαμβάνεται και η διατροφική υποστήριξη, είτε από του στόματος είτε παρεντερικά.

Διατροφή Υποστήριξη και ΙΦΝΕ

Οι βασικότεροι στόχοι της διατροφικής υποστήριξης στην ΕΚ και στη ΝΚ είναι η βελτίωση της διατροφικής κατάστασης του ασθενή, ο περιορισμός των συμπτωμάτων των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων. Επιπλέον, η διατροφική υποστήριξη είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν δημιουργηθεί διατροφικές ελλείψεις, λόγω της νόσου. Η κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με τα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν στην ύφεση των ΙΦΝΕ και στην επιτυχή διατήρηση της μακροπρόθεσμα. Είναι γνωστό ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζεται από τη διατροφή.

Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες εστιάζουν στη διατροφή ως μέσο θεραπείας για τα ΙΦΝΕ. Μερικά διατροφικά σχήματα που έχουν προταθεί για τα ΙΦΝΕ είναι τα εξής:

  • Δίαιτα Αποκλεισμού για τη ΝΚ (Crohn’s Disease Exclusion Diet, CODED): αφαιρεί από τη διατροφή όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως καπνιστό κρέας, κονσέρβες, αναψυκτικά, ζαχαρούχα ποτά και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. τα οποία αλλοιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου και προκαλείται φλεγμονή.
  • Δίαιτα Ειδικών Υδατανθράκων (Specific Carbohydrates Diet): αποκλείει τους σύνθετους υδατάνθρακες, τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τρόφιμα.
  • Δίαιτα CD-TREAT: περιλαμβάνει μια συνηθισμένη διατροφή με εξαίρεση τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, λακτόζη και το αλκοόλ. Επιπλέον, περιορίζει έως ένα βαθμο τους σύνθετους υδατάνθρακες και αυξάνει την πρωτεΐνη.
  • FODMAPs δίαιτα: αποσκοπεί στον περιορισμό τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα  σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Χρησιμοποιείται ευρέως στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ).
  • Ημι-χορτοφαγική δίαιτα (Semi-Vegetarian Diet) και η Μεσογειακή Διατροφή
  • Αποκλειστική Εντερική Διατροφή (Exclusive Enteral nutrition): χρησιμοποιείται για 6-12 εβδομάδες με σκοπό την επαγωγή της ύφεσης. Το 100% των διατροφικών αναγκών ενός ατόμου παρέχεται μέσω μιας υγρής φόρμουλας είτε από το στόμα είτε μέσω σωλήνα σίτισης.

Διατροφικές οδηγίες κατά την έξαρση των ΙΦΝΕ

Οι διατροφικές οδηγίες για κάθε ασθενή διαφέρουν και εξαρτώνται από τα εξής:  

  • Σημεία εντέρου που φλεγμαίνουν
  • Ανορεξία
  • Δυσαπορρόφηση
  • Στενώσεις/ συρίγγια/ αποφράξεις/ αποστήματα
  • Τμήμα εξαιρεθέντος εντέρου σε περίπτωση εκτομής
  • Δυσανεξία στη λακτόζη  Φαρμακευτική αγωγή

Ανάγκες σε ενέργεια: Κατά την περίοδο της έξαρσης οι ανάγκες σε ενέργεια δεν αλλάζουν. Οι ασθενείς ενδέχεται  να παρουσιάζουν μια αύξηση στη μεταβολική τους δραστηριότητα ως απόκριση στη φλεγμονή. Ωστόσο, η φυσική δραστηριότητα κατά την έξαρση μειώνεται. Επομένως, οι ανάγκες σε ενέργεια καταλήγουν να είναι ίδιες με πριν.

Ανάγκες σε πρωτεΐνη: Οι πρωτεϊνικές ανάγκες σε περιόδους έξαρσης αυξάνονται. Οι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένες απώλειες, μειωμένη όρεξη και ανασύνθεση πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα κορτικοστεροειδή, που χρησιμοποιούνται συχνά ως φαρμακευτική αγωγή κατά την έξαρση, οδηγούν σε απώλειες πρωτεϊνών. Για τον λόγο αυτό, οι πρωτεϊνικές ανάγκες ανέρχονται σε 1,2-1,5γρ ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Συμπληρώματα:

Τα επιπεδα της βιταμίνης D πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά ιδιαίτερα σε ενεργή νόσο και σε άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών, γλουταμίνης, βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα (SCFA) –βουτυρικό οξύ, ω-3 λιπαρών οξέων, κουρκουμίνης, πρε- και προβιοτικών, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα τους σε περιόδους έξαρσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για τα ΙΦΝΕ που να συστήνεται ως μέσο για την επαγωγή της ύφεσης. Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ οφείλουν να ακολουθούν μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Ωστόσο, παρατηρούνται συχνά μεμονωμένες τροφικές δυσανεξίες, συνήθως στη λακτόζη, στα έντονα μπαχαρικά, σε ορισμένα βότανα, στα τηγανητά και σε προϊόντα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και παράγουν αέρια. Επομένως, η διατροφή προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις πιθανές δυσανεξίες που έχει ο ασθενής.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ασφαλείς επιλογές τροφίμων που μπορούν να καταναλωθούν κατά την περίοδο έξαρσης (διάρροιες) και με ποιον τρόπο:

  • Λαχανικά καλοβρασμένα π.χ. καρότα, κολοκύθι, σπαράγγια (τις κορυφές) και σε μορφή πουρέ σπανάκι, φασολάκια, αρακά.
  • Φρούτα σε μορφή κομπόστα ή ψητά χωρίς το φλοιό και τους σπόρους.
  • Σουρωμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών
  • Ξεφλουδισμένο μήλο, ώριμη μπανάνα, πεπόνι
  • Άσπρο ψωμί & φρυγανιές.
  • Άσπρα ζυμαρικά, ρύζι .
  • Πατάτες χωρίς το φλοιό (βραστές, ψητές ή πουρέ).
  • Επεξεργασμένα δημητριακά
  • Μαλακά κρέατα, πουλερικά, ψάρια (χωρίς κόκαλα).
  • Κίτρινα Τυριά, ,μυζήθρα, μανούρι και γενικά τυριά που δεν είναι πικάντικα.
  • Αυγά έως 3 την εβδομάδα βραστά ή ποσέ.
  • Φυτικά λάδια & μαργαρίνη, βούτυρο σε μικρές ποσότητες.
  • Ντομάτες αποφλοιωμένες & χωρίς σπόρια
  • Αρκετό νερό προς αποφυγή αφυδάτωσης

 

Τρόφιμα προς αποφυγή:

  • Βαρύς καφές ή τσάι ( καφεΐνη).
  • Αλκοόλ
  • Χυμούς με ζάχαρη
  • Σορβιτόλη, ξυλιτόλη
  • Σούπες κρέατος με μπαχαρικά και καρυκεύματα
  • Λιπαρά/ τηγανισμένα τρόφιμα
  • Ωμά και αποξηραμένα φρούτα
  •  Όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι
  • Ωμά φυλλώδη λαχανικά, παντζάρια, λάχανο, κουνουπίδι, μανιτάρια
  • Μπάμιες, κρεμμύδια, καλαμπόκι
  • Φρούτα με φλοιό &σπόρους
  • Πιτυρούχο ψωμ.
  • Καπνιστά, κονσέρβες, λουκάνικα, αλλαντικά.
  • Αστακός, γαρίδες, μύδια, στρείδια.
  • Τυριά με καρυκεύματα &ι μπαχαρικά.
  • Γλυκά ταψιού
  • Βούτυρο & μαργαρίνη σε μεγάλες ποσότητες
  • Κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, σοκολάτα, γλυκά 
  • Πιπεριές, τουρσιά, ποπ - κόρν
  • Μπαχαρικά & καρυκεύματα

Συμπερασματικά, οι ασθενείς με ΙΦΝΕ πρέπει να μάθουν να ζουν με το νόσημα που έχουν, καθώς δεν υπάρχει πλήρης και δια βίου θεραπεία. Ωστόσο, η ιατρική έχει εξελιχθεί και η διαχείριση των ΙΦΝΕ είναι πλέον πιο εύκολη. Ο ανώτερος σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας αυτών των ασθενών και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της σωστής φαρμακευτικής αγωγής, της ισορροπημένης διατροφής και της ψυχολογικής υποστήριξης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής. Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου. 2008, https://www.eligast.gr/wp-content/uploads/2019/03/2008_IFNE.pdf.
  • Agrawal, Manasi, et al. “Approach to the Management of Recently Diagnosed Inflammatory Bowel Disease Patients: A User’s Guide for Adult and Pediatric Gastroenterologists.” Gastroenterology, vol. 161, no. 1, 2021, pp. 47–65, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8640961/.
  • Mentella, Maria Chiara, et al. “Nutrition, IBD and Gut Microbiota: A Review.” vol. 12, no. 4, 2020, p. 944, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230231/.
  • Sahu, Pabitra, et al. “Diet and nutrition in the management of inflammatory bowel disease.” Indian Journal of Gastroenterology, vol. 40, no. 3, 2021, pp. 253-264, https://sci-hub.se/https://link.springer.com/article/10.1007/s12664-021-01163-x.
  • Seyedian, Seyed Saeid, et al. “A review of the diagnosis, prevention, and treatment methods of inflammatory bowel disease.” Journal of Medicine and Life, vol. 12, no. 2, 2019, pp. 113–122, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6685307/.

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το

Διατροφή και Ψυχολογία

Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ευεξία. Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχολογίας, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Διαβάστε το

Η επίδραση του άγχους στη διατροφική συμπεριφορά

Το άγχος είναι κάτι πολύ συχνό στη σύγχρονη ζωή και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους για παράδειγμα κάποιοι τρώνε πολύ περισσότερο και άλλοι χάνουν την όρεξή τους. Η διατροφή μας επηρεάζεται από συναισθηματικούς και φυσικούς παράγοντες. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία ή ακόμα και διατροφικές διαταραχές.
Διαβάστε το