Κουραμπιέδες ή Μελομακάρονα;

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί τους πολλά και αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων! Φυσικά την περίοδο των Χριστουγέννων οι πρωταγωνιστές των γλυκών είναι με διαφορά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποιο από τα δύο γλυκά είναι πιο υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες. Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά την διατροφική τους αξία.
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
December 14, 2023

Κουραμπιέδες

Τα κύρια συστατικά των κουραμπιέδων είναι το βούτυρο, η ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Το βούτυρο είναι μια πηγή ζωικού λίπους και συγκεκριμένα κορεσμένου. Μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμη, η ζάχαρη προσδίδει αρκετή γεύση, αλλά και θερμίδες. Από την άλλη, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και συγκεκριμένα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και φυτικές ίνες. Οι θερμίδες ενός μέτριου κουραμπιέ (40-50 γρ.) κυμαίνονται από 180-220, αναλόγως τα υλικά και τις ποσότητες κάθε συνταγής.

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα, από την άλλη, φτιάχνονται κατά βάση από ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Το μέλι αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική γλυκαντική ύλη, αντί για ζάχαρη, λόγω της περιεκτικότητας του σε σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη). Ακόμη, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία καθώς έχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέλος, τα καρύδια περιέχουν ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα με πολλαπλά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, την εγκεφαλική λειτουργία και πολλά άλλα. Ένα μέτριο μελομακάρονο (40- 50 γρ.) προσδίδει περίπου 160- 200 θερμίδες.

Ποιό να επιλέξω;

Παρατηρούμε ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στο θερμιδικό περιεχόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την ποιότητα του κάθε γλυκού. Για παράδειγμα, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται από βούτυρο, ενώ στα μελομακάρονα χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο. Αυτό σημαίνει ότι με τους κουραμπιέδες προσλαμβάνουμε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, ενώ τα μελομακάρονα αποτελούν μια πηγή καλών λιπαρών, λόγω ελαιολάδου και καρυδιών. Τα καλά λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά που έχουν την τάση να την αυξάνουν. Επιπλέον, η βασική γλυκαντική ουσία στα μελομακάρονα είναι το μέλι, ενώ στους κουραμπιέδες η ζάχαρη. Το μέλι περιέχει επίσης σάκχαρα και προσδίδει θερμίδες, ωστόσο αποτελεί σίγουρα μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τη ζάχαρη. 

Συμπερασματικά, τα δύο γλυκά δεν διαφέρουν τόσο στις θερμίδες, αλλά στην τελική θρεπτική αξία που προσφέρουν. Τα μελομακάρονα φαίνεται να υπερτερούν σε σχέση με τους κουραμπιέδες, λόγω του λιπιδαιμικού προφίλ και των σακχάρων. Ωστόσο, πρόκειται για δύο γλυκά που καταναλώνουμε μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι όλο τον χρόνο. Επομένως, δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας και να κοιτάξουμε να απολαύσουμε τις γιορτινές μέρες και τα γλυκά που μας αρέσουν περισσότερο.

Καλές Γιορτές!

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το

Διατροφή και Ψυχολογία

Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ευεξία. Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχολογίας, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Διαβάστε το

Η επίδραση του άγχους στη διατροφική συμπεριφορά

Το άγχος είναι κάτι πολύ συχνό στη σύγχρονη ζωή και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους για παράδειγμα κάποιοι τρώνε πολύ περισσότερο και άλλοι χάνουν την όρεξή τους. Η διατροφή μας επηρεάζεται από συναισθηματικούς και φυσικούς παράγοντες. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία ή ακόμα και διατροφικές διαταραχές.
Διαβάστε το