Έχεις δοκιμάσει ποτέ ψαροκεφτέδες; Αν είσαι λάτρης του ψαριού τότε πρέπει σίγουρα να τους δοκιμάσεις, αλλά ακόμα και αν δεν είσαι είμαι σίγουρη ότι με αυτή τη συνταγή θα αλλάξεις γνώμη!
Υλικά για 13-15 κεφτέδες:
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 8-9 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- αλάτι & πιπέρι
- 300 γρ. φιλέτο μπακαλιάρο
- ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
- ¼ ματσάκι δυόσμο
- 100 γρ. ψωμί ολικής άλεσης
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν.
- Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε πολύ μικρά κυβάκια ή τον λιώνουμε στο μούλτι και τον βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Αλέθουμε το ψωμί και το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Πλάθουμε 13-15 κεφτέδες και τους μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα (κυρίως τα λιπαρά ψάρια), μέταλλα και βιταμίνες. Επιπλέον η περιεκτικότητα τους σε κορεσμένα λιπαρά είναι χαμηλή, κάτι που τα καθιστά ως μια ιδανική πηγή πρωτεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας ψαριού την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
Διατροφική Ανάλυση ανά ψαροκεφτέ:
- 126 θερμίδες
- 9,7 γρ. λιπαρών
- 5,2 γρ. υδατανθράκων
- 5,3 γρ. πρωτεϊνών
Καλή όρεξη!