Ρεβιθοκεφτέδες

Εάν ψάχνεις έναν εύκολο τρόπο να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου, σου έχω τη λύση! Οι ρεβιθοκεφτέδες αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για χορτοφάγους ή για περιόδους νηστείας.
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
March 11, 2024

Υλικά για 12 κεφτέδες 50-55 γρ/τεμάχιο:

  • 400 γρ. ρεβίθια (βρασμένα) 
  • 1 ξερό κρεμμύδι 
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 1 καρότο τριμμένο 
  • 2 κ.σ. μαϊντανός 
  • 2 κ.σ. δυόσμος
  • 1 αυγό 
  • 160 γρ. βρώμη αλεσμένη στο μπλέντερ 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξίδι
  • 2 κ.γ. πιπέρι
  • 1⁄2 κ.γ. αλάτι 
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού

👩🏻‍🍳Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε λίγες ώρες έπειτα βράζουμε, στραγγίζουμε και πολτοποιούμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα πολτοποιημένα ρεβίθια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε πολύ καλά με τα χέρια.
  3. Πλάθουμε σε 12 κεφτέδες και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά από κάθε πλευρά.

✅Τα ρεβίθια ανήκουν στα όσπρια και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά χαμηλής βιολογικής αξίας. Ο συνδυασμός των ρεβιθιών με κάποιο δημητριακό π.χ. βρώμη ή ρύζι, οδηγεί στο σχηματισμό πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως αυτή που περιέχουν τα ζωικά προϊόντα. 

Tip: Μπορείς να φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα και να διατηρήσεις τους ρεβιθοκεφτέδες στην κατάψυξη σε τάπερ ή ειδικές σακούλες μέχρι και 3 μήνες.

  📊Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα:

  • 100 θερμίδες
  • 3,6 γρ. λιπαρών
  • 13,3 γρ. υδατανθράκων
  • 4,1 γρ. πρωτεϊνών

Καλή όρεξη!

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το

Διατροφή και Ψυχολογία

Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ευεξία. Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχολογίας, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Διαβάστε το

Η επίδραση του άγχους στη διατροφική συμπεριφορά

Το άγχος είναι κάτι πολύ συχνό στη σύγχρονη ζωή και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους για παράδειγμα κάποιοι τρώνε πολύ περισσότερο και άλλοι χάνουν την όρεξή τους. Η διατροφή μας επηρεάζεται από συναισθηματικούς και φυσικούς παράγοντες. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία ή ακόμα και διατροφικές διαταραχές.
Διαβάστε το